Verkocht

Verkocht: Brinkweg 24, 6991 JP Rheden

€ 865.000,- k.k.
Type object ALV overig
Status Verkocht
Perceeloppervlakte 5.355 m²

Beschrijving

Wie straks als nieuwe eigenaar op “Den Haesenbergh” komt te wonen, gaat voort in een hele rijke geschiedenis. “Den Haesenbergh” komt al voor op kaarten uit 1516 en de eerste bewoning in het gebied stamt uit de pre-historie. Het buurtschap Worth waar de boerderij ligt, is de vindplaats van een grafveld met urnen van oude Germaanse stammen. Al duizenden jaren heeft men door dat het hier, op de grens van de stuwwal van de Veluwezoom en het stroomgebied van de IJssel, heel goed wonen is.

Den Haesenbergh
De boerderij zoals die nu aan de Brinkweg is gelegen, maakt deel uit van een oorspronkelijk groter complex. Naast de twee overgebleven gebouwen lag van oorsprong een derde gebouw en een oude schaapskooi. Helaas is de schaapskooi, samen met het oudste gedeelte van de boerderij in 1990 afgebrand. De overgebleven, in 1994 geheel gerenoveerde gebouwen, herbergen nu de twee woningen aan de Brinkweg 24 en 26.
Beide woningen worden gezamenlijk te koop aangeboden en vormen samen met de op de locatie aanwezige bijgebouwen, één kadastraal perceel. Dubbele bewoning is hier zeer goed mogelijk. De locatie is nog niet kadastraal opgesplitst.

Brinkweg 24
De woning Brinkweg 24 is levensloopbestendig. De ingang van de woning is gelegen aan de oostkant van het gebouw. Het betreft een woning met een riante woonkamer in de voormalig deel, een ruime woonkeuken en een slaapkamer met en-suite-badkamer op de begane grond.

Indeling:
Ruime formele entree met aan de rechterzijde in het voormalige achterhuis een zeer ruime woonkamer. De enorme staldeuren in de halfronde opening in de achtergevel zijn nu vervangen door een grote raampartij. De oorspronkelijke kleine stalramen in de zijgevel zijn aangepast. Hier tref je nu ramen aan die doorlopen tot aan de vloer maar door hun vorm en positionering nog steeds de sfeer van de authentieke stalramen uitstraalt. In de woonkamer is ook een ranke schouw van siermetselwerk aanwezig met daarin een klassieke houtkachel.

Aan de andere zijde van de entree / hal ligt de woonkeuken. Een grote ruimte die plaats biedt aan een hoek opgestelde keuken en een ruime eettafel. Naast de woonkeuken is de bijkeuken. Hier is de praktische entree die eigenlijk door iedereen wordt gebruikt. In de bijkeuken zijn de aansluitingen voor de wasmachine en -droger aanwezig. Vanuit de bijkeuken ook toegang tot een enorme provisiekelder.

Vanuit de hal ook toegang tot de slaapkamer op de begane grond. Deze hoge kamer heeft veluxramen in het schuine dak waar het daglicht door naarbinnen valt. Naast de slaapkamer treft u de badkamer aan. Deze nette maar sobere badkamer is voorzien van een ligbad, een toilet, een douche en een vaste wastafel.

Via een robuste houten trap komt u vanuit de hal op de overloop van de woning. Hier treft u nog een extra L-vormige slaapkamer aan. In deze kamer is ook de CV ketel van nummer 24 aanwezig.

Brinkweg 26
De woning Brinkweg 26 bevindt zich in het oorspronkelijke woongedeelte van het gebouw. Daarnaast behoort in het huidige gebruik het tweede gebouw aan de westzijde van het complex met daarin het bedrijfsgedeelte van het voorheen gevestigde hoveniersbedrijf, tot nummer 26.

Indeling:
De formele entree van nummer 26 ligt in de zuidgevel van het complex. Deze statige, rijk van siermetselwerk en gevelstenen voorziene gevel, toont de oorspronkelijke rijkdom van deze hoeve. Het in de gevel aangebrachte jaartal 1896 verwijst naar het vermoedelijke bouwjaar van “Den Haesenbergh”.

Achter de voordeur treft u een entree die direct uitkomt in de ruime woonkamer van de herenboerderij. De woonkamer heeft een klassieke uitstraling door de aanwezigheid van de robuuste houten vloer, de hoge ramen, de grote schouw en het balken plafond. Ook deze woonkamer heeft een flinke houtkachel.
Naast deze kamer is de ruime woonkeuken met toegang tot opnieuw een enorme provisiekelder. Via de bijkeuken met het toilet en de opstelplaats voor wasmachine en -droger loopt u het tweede, meest westelijk gelegen gebouw binnen. In deze ruimte ervaart u hoe enorm groot deze boerderij moet zijn geweest. De grote gebinten, het hoge dak en de riante openslaande deuren brengen u terug naar de tijd dat hier meer gebeurde dan alleen wonen.

In deze oorspronkelijke open stalruimte is een kantoorruimte gerealiseerd. Daarnaast is een extra toiletruimte, een kantine en een kennel aanwezig. Onder de “hildes” zijn tussen de gebinten twee werkplaatsen gemaakt.
Deze enorme schuur kan uiteraard ook geheel worden omgevormd tot woonruimte.

Vanuit de entree brengt een klassieke houten trap u op de verdieping van de woning. Hier treft u rond een overloop drie slaapkamers en een badkamer aan. De badkamer is voorzien van een ligbad, een inloopdouche, een extra toilet en een dubbele wastafel

Bijgebouwen:
Op de locatie van Den Haesenbergh was tot voor kort een hoveniersbedrijf gevestigd. Een aantal van de bij deze functie behorende bedrijfsgebouwen is nog op de locatie aanwezig.

De open kapschuur, opgebouwd uit grove gebinten is ca. 16 meter breed en 8 m diep. Deze kapschuur is voorzien van een pannen dak en de zijkanten zijn voorzien van houten rabatdelen. Aan de achterzijde van de kapschuur is een met glas afgesloten bergruimte aanwezig. Deze ruimte heeft in het verleden dienstgedaan als winkelruimte en is voorzien van een afsluitbare berging waar ook de beregeningsinstallatie van de locatie is opgesteld. Doordat ook in het dak lichtdoorlatende golfplaten zijn toegepast is dit een hele lichte ruimte.

Verder op het terrein bevinden zich nog respectievelijk een open schuur / carport en een tunnelkas. De tunnelkas van ca. 16 meter lang en ca. 6 meter breed is uitermate goed geschikt voor het hobbymatig verbouwen van diverse groenten en fruit.

Bestemming:
Hoeve “Den Haesenbergh” was vanaf 1994 in gebruik als hoveniersbedrijf met een dubbele bedrijfswoning. Nadat dit bedrijf in 2018 werd beëindigd, is de gemeente op initiatief van de verkoper gestart met een herziening van het bestemmingsplan. Bij deze bestemmingsplanherziening verkrijgt het gehele terrein van de hoeve (5.355 m2) een woonbestemming.

Binnen het monumentale hoofdgebouw worden twee woningen toegestaan, zonder dat de scheiding tussen deze wooneenheden in het bestemmingsplan is vastgelegd. Daarmee kan het hoofdgebouw door twee gezinnen worden bewoond en als twee zelfstandige woningen worden gebruikt, waarbij deze gezinnen onderling de vrijheid hebben de scheiding tussen de beide woningen te bepalen. Wel wordt opgemerkt dat ook inpandige verbouwingen altijd zullen worden getoetst aan de monumentale status van het pand.

Het nieuwe bestemmingsplan biedt geen mogelijkheden voor het oprichten van nieuwe bijgebouwen, naast de voormalige bedrijfsgebouwen die er al staan.

Onder voorwaarden mag in de woning of bijgebouw een beroep of bedrijfsactiviteit aan huis worden uitgeoefend, tot een maximale oppervlakte van 50 m2.

De voormalige kwekerijgrond (5.405 m2) ten noordoosten van de hoeve behoort niet langer bij het te koop aangeboden object en verkrijgt, net als de overige omliggende landerijen, de bestemming “Agrarisch gebied met landschaps- en natuurwaarden”.

Het nieuwe bestemmingsplan is in november 2023 in procedure gegaan. Naar verwachting zal dit nieuwe bestemmingsplan in het voorjaar van 2024 in werking treden.
Ten behoeve van de bestemmingsplanherziening is door de gemeente Rheden op 22 juli 2022 een landschapsversterkingsplan opgesteld. Op de koper rust de verplichting om, binnen 24 maanden nadat het bestemmingsplan onherroepelijk in werking is getreden, de in het landschapsversterkingsplan opgenomen groenvoorzieningen te realiseren en in stand te houden.

Via www.ruimtelijkeplannen.nl kan het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan worden geraadpleegd. Ook het landschapsversterkingsplan en de overige bijlagen zijn daar te downloaden. Uiteraard kunt u deze stukken ook opvragen bij het makelaarskantoor.

Bijzonderheden:
- omvangrijk pand met dubbele bewoning (gescheiden aansluitingen voor elektra, gas en water)
- inclusief 5.355 m² grond in volle eigendom
- eventueel te splitsen in twee kadastrale nummers
- gemeentelijk monument, bouwjaar 1896
- bijgebouwen: loods (213 m²) en tunnelkas (96 m²)
- fraaie ligging aan de rand van de Veluwezoom
- bestemmingsplanwijziging naar dubbele woonbestemming loopt
- beroep aan huis mogelijk
- een ouderdomsclausule zal deel uitmaken van de koopakte

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 68019/19281
Vraagprijs € 865.000,- k.k.
Status Verkocht
Laatste wijziging Maandag 5 februari 2024
Bouw
Type object ALV overig
Soort bouw Bestaande bouw
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 53 a 55 ca

Brochure(s) en overige bijlagen

Kaart