DJI_0150.JPG DJI_0152.JPG DJI_0153.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-1.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-37.JPG IMG_3652.JPG IMG_3648.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-38.JPG IMG_3655.JPG IMG_3656.JPG IMG_3663.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-32.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-30.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-29.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-31.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-28.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-27.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-34.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-25.JPG Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-26.JPG Kaart minus blauw 1.jpg Kaartje feb 24 aangepast.jpg
DJI_0150.JPG
DJI_0152.JPG
DJI_0153.JPG
Proland_Kerkbuurt 32, Hitzum-1.JPG

Te koop: Kerkbuurt 32, 8805 TH Hitzum

Prijs op aanvraag
Type object Melkveehouderijbedrijf
Aanvaarding In overleg
Perceeloppervlakte 639.920 m²

Beschrijving

Onder de rook van Franeker, gelegen tussen 2 akkerbouwgebieden (de “lytse” en de “grutte bouhoeke”) ligt dit schitterende bovengemiddeld melkveebedrijf. Het bedrijf is modern, ruim van opzet en vrij gelegen in het agrarische buitengebied van het dorp Hitzum en bestaat uit een goed onderhouden stelpboerderij met een nette bedrijfswoning met doorgang naar de traditionele schuur, een MDV ligboxenstal uit 2016, een ruime machineberging, ruim voldoende en moderne voeropslag en overige aanhorigheden. Er is naast het agrarisch erf (ca 1,5 hectare) ruim 62 hectare cultuurgrond aanwezig waarvan 2,27 hectare op korte afstand ligt gelegen aan de openbare weg. Het is bespreekbaar om de oppervlakte grond uit te breiden tot ruim 100 hectare. Dit kan in eigendom of in pacht.

Het bedrijf ligt in het noordwesten van Friesland, in het buitengebied van het dorp Hitzum wat ligt in de gemeente de Waadhoeke. Hitzum is een levendig dorp met een rijk verenigingsleven. De regio kent een agrarisch karakter. Het bedrijf ligt op circa 3 kilometer van Franeker waar u terecht kunt voor allerlei boodschappen en voorzieningen.

De originele stelpboerderij is omstreeks 1910 gebouwd en is een beschermd aangezicht. Het woongedeelte is in gedeelten (bovenverdieping 1994, keuken/hal/toilet 2013) grotendeels verbouwd en gerenoveerd waarbij de oude kenmerken intact zijn gebleven. De raampartijen zijn dermate gunstig gesitueerd dat men vanuit de woonkeuken rondom uitzicht heeft over de landerijen en toegangspad. Het toegangspad is tevens kavelpad naar de landerijen (dubbel functie). De op staal gefundeerde woning heeft een woonoppervlakte van circa 242 m2 en is opgetrokken uit steens muren. De woning heeft houten kozijnen. De benedenverdieping heeft een betonnen vloer en de verdiepingsvloer is van hout. De van binnenuit geïsoleerde kap is in 2012 opnieuw bedekt met half geglazuurde pannen. De woning heeft een inhoud van circa 921 m3 . De indeling is als volgt:

Begane grond:
Vanuit de schuur betreedt u de bijkeuken. Vanuit de bijkeuken komt u in de lange hal die toegang geeft tot de verschillende ruimtes. De royale woonkeuken (ca 24 m2) met aanrecht in hoekopstelling en met diverse inbouwapparatuur (en inductie koken) biedt uitzicht op het betonpad wat de toegangsweg naar het bedrijf is. De keuken heeft een plavuizen vloer en er staat een houtkachel. Zo wel vanuit de keuken als vanuit de hal is het kantoor (ca 10,6 m2) bereikbaar. De woonkamer (ca 28,7 m2) heeft evenals de keuken, kantoor en hal nog het traditionele balkenplafond. Het betreft ook hier een plavuizen vloer en er is een schouw met houtkachel aanwezig. Het toilet is voorzien van een hangtoilet en betegelde muren.
Onder het kantoor bevindt zich de kelder die voor de meeste mensen op stahoogte is.

1e Verdieping:
Overloop met 3 slaapkamers (13,5, 14 en 15 m2) en een badkamer (ca 6,75 m2) met douchehoek, ligbad, wastafel en toilet. De slaapkamers hebben allen vaste kasten en zijn voorzien van radiatoren.

2e Verdieping: Zolder met 2 slaapkamers (ca 7,8 en 9,9 m2) en een extra zolder. De zeer grote overloop biedt de mogelijkheid voor een extra slaapkamer. Een aan- en afvoer voor het eventueel te plaatsen sanitair is aanwezig.

Bedrijfsgebouwen

Voormalig traditionele bedrijfsgedeelte.
De schuur ( circa 418 m2) is grotendeels in gebruik als berging en als jongveestal. De vloer bestaat grotendeels uit beton en deels uit klinkers. Het geheel is opgetrokken uit houten gebinten en steens muren. Het dak (nokhoogte circa 13 meter) is bedekt met riet waarbij de zuidelijke dakzijde in 2019 geheel is vernieuwd. De grote schuurdeuren en de kleine schuurdeur zijn in 2020 vernieuwd.

Ligboxenstal
Deze ruim opgezette Maatlat stal (MDV) is gebouwd in 2016 waarbij rekening is gehouden met goede looplijnen en arbeid efficiëntie. De stal heeft circa 7.500 m2 mestopslag met aan de voorzijde van de stal een grote pomput van waaruit de mest kan worden uitgereden.
Het betreft een 2+6+0 rijïge stal met een ecovloer bedekt met rubber (bij de melkkoeien) en een inpandig jongveegedeelte voor de kalveren van 0 tot 6 maanden. Het jongveegedeelte is voorzien van een ventilatiesysteem en een houten zolder vanwaar met de boxen van stro kan voorzien. De hokken zijn met een shovel uit te mesten. De kalveren krijgen melk via een drinkautomaat en er is een separate melkkeuken met aanrecht.

De stal meet circa 49 bij 88 meter. Het spantwerk bestaat uit stalen spanten wat dermate sterk gebouwd is dat het gehele dak voorzien kan worden van zonnepanelen. De eindspant betreft een tussenspant zodat de stal nog verlengd kan worden. De gevels en zijmuren zijn deels gemetseld en deels opgetrokken uit een prefabbetonelementen met sierstrip. De topgevels zijn van damwand. De zijgevels zijn voorzien van windbreekgaas en ventilatiedoek welke computergestuurd zijn ingeregeld m.b.v. een weerstation. De stal heeft een nokhoogte van 13 meter en de goothoogte is circa 4 meter. De stal heeft circa 220 GVE-boxen (zwevend met rubberen matten) en een grote wachtruimte voor 210 koeien en een stro- en zandhok waar men een koe eventueel apart kan melken. Het dak is bedekt met sandwichpanelen. De ventilatie geschiedt door middel van een opening van de nok en ventilatiedoek in de zijgevel. De stal is volledig onderkelderd maar er zijn wel aparte kelders gerealiseerd (voor mestscheiding). Middels schuiven kun je de mest van de ene naar de andere put laten lopen. De stal is voorzien van een rondpompsysteem (leidingwater), selectiepoort, koeborstels, 7 krachtvoerstations met sluithek en met de mogelijkheid voor 2 krachtvoersoorten en 1 krachtvoerstation met sluithek voor de droge koeien. Er zijn 2 separatie ruimtes waarvan 1 met poot bekap box. Op het dak liggen 40 zonnepanelen met een opbrengend vermogen van circa 8.000 KWh.

De melkstal bestaat uit een 2 maal 14 Rapit Exit van De Laval met beweegbare vloer, automatische afname, koeherkenning, melkmeters en activiteitenmeting van De Laval. Er is een eigen melktank met een capaciteit van 24.000 kg. met voorkoeler en een warmte terugwininstallatie. Daarnaast is er een technische ruimte. Ook is er een apart kantoor op de beneden verdieping voor de koe-administratie. Het kantoor is iets verhoogd zodat je een goed overzicht hebt over de koeien. Ook is er een raam in het kantoor zodat je uitzicht hebt over het erf en toegangsweg. Het kantoor is voorzien van vloerverwarming (Agriheat boiler voor o.a. heet water en vloerverwarming voor kantine en kantoor).
De stal heeft een royale kantine die voorzien is van een hoekkeuken, met keramische kookplaat, afzuigkap, koelkast en kleine vaatwasser. De kantine is voorzien van vloerverwarming en biedt een prachtig uitzicht over de gehele stal. Ook heeft het een raam boven het aanrechtblad wat ook een goed uitzicht op het erf en toegangsweg biedt. De kantine is eventueel te verhuren voor cursussen en bijeenkomsten.


Machineberging (1998)
De machineberging (grotendeels open front) heeft een afmeting van circa 22 x 15 meter. De berging is omkleed met damwand op stenen voet. Het dak is bedekt met golfplaten en wordt gedragen door stalen spantwerk. In deze berging is ook een inpandige garage met roldeur.

Voer- en kunstmestopslag
Er zijn 5+2 sleufsilo’s (Bosch beton) aanwezig waarvan 1 Agridek silo uit 2022 (Portaalsysteem). Deze silo meet 65 * 16,20 * 3 meter. Daarnaast zijn er nog de volgende sleufsilo’s aanwezig:
• Een van 8 * 30 * 1,5 meter.
• Drie van 10 * 36 * 2 meter.
• Door bovenstaande silo’s zijn 2 tussensilo’s ontstaan met een breedte van ruim 4 meter.
Tussen de sleufsilo’s is rekening gehouden dat men met een mobile kraan kan draaien zodat met producten of ander materiaal in / op de sleufsilo’s kan plaatsen.

Daarnaast zijn er 4 krachtvoersilo’s met een capaciteit van 2 maal 19 ton en 2 maal 7 ton en zijn er nog 2 vijzelsilo’s uit 2018 met een capaciteit van 35 m3 per stuk. Ook is er een kunstmestsilo met een capaciteit van 18 ton.

Agridek pekelbak
Deze betonnen bak is ingegraven en heeft een capaciteit van 40 m3. Het pekelwater wordt gebruikt om in de winterperiode de slurven te vullen met zout water. De mogelijkheid bestaat om op andere sleufsilo’s een Agridek te plaatsen.

Afvoer perssappen
Het erf is voorzien van diverse afvoergoten om de pers sappen en het hemelwater af te voeren. Men kan regenwater en perssappen van elkaar scheiden.

Bijzonderheden

Rondom de boerderij ligt ruim 60 hectare cultuurgrond (excl. erf en ondergrond). Op korte afstand ligt nog een veldkavel van 2.27.30 hectare. De ontsluiting is via het erf, oprit en/of via de openbare weg. De grond bestaat uit goede en vruchtbare kleigrond met een ruim voldoende teelaarde en een goede ontwatering. De overwegend grote kavels zijn erg goed bewerkbaar en voorzien van brede dammen. Door de aanwezigheid van schouwsloten is het goed mogelijk om de percelen eventueel te beregenen. De meeste percelen zijn gedraineerd (8-12 meter). Doordat er op meer dan de helft van de sloten schouw zit worden deze sloten door en op kosten van het waterschap schoongehouden. Op korte afstand aan de andere kant van het dorp bevinden zich nog 2 mooie veldkavels. Deze kunnen in overleg ook (deels) worden gekocht of gepacht, zodat de boerderij is uit te breiden tot ruim 100 hectare.

Bestemmingsplan
Op 7 december 2021 heeft de gemeente voor Kerkbuurt 32 een aanpassing van het bestemmingsplan onherroepelijk vastgesteld. Deze aanpassing betrof het vergroten van het bouwvlak. Volgens het vigerend bestemmingsplan heeft het bedrijf een agrarische bestemming (“agrarische” en “waarde archeologie 2”). Geadviseerd wordt om als koper zelf ook het bestemmingsplan in te zien.

Milieuvergunningen
Er is in januari 2015 een omgevingsvergunning verleent voor het houden van 220 GVE en 175 stuks jongvee.

NB-vergunning
Er is in 2015 een aanhaking geweest middels Vvgb naar de gemeente voor een omgevingsvergunning.

Voor meer informatie en het opvragen van een brochure kunt u contact opnemen met Marten Groothof.

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 05180
Prijs Prijs op aanvraag
Aanvaarding In overleg
Laatste wijziging Vrijdag 12 juli 2024
Bouw
Type object Melkveehouderijbedrijf
Grondsoort Klei
Soort bouw Bestaande bouw
Bouwperiode 2016
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 63 ha 99 a 20 ca
Locatie
Ligging Open ligging
Platteland
Kadastrale gegevens
Kadastrale aanduiding Tjum D 393
Perceeloppervlakte 639.920 m²
Omvang Geheel perceel
Eigendomsituatie Eigen grond

Plattegronden

Kaart