Verkocht

Verkocht: Gaaikemaweg 10, 9884 TB Niehove

Prijs op aanvraag
Type object Melkveehouderijbedrijf
Status Verkocht
Perceeloppervlakte 508.187 m²

Beschrijving

Te Koop: Landbouwbedrijf “Wester Pama”, Gaaikemaweg 10 te 9884 TB Niehove.

Landbouwbedrijf met traditioneel hoofdgebouw waarin de bedrijfswoning en achterhuis, ligboxenstal, mestsilo, en kuilvoersilo op 50.81.87 ha grond onder en aansluitend aan de gebouwen. Het bedrijf is volledig in eigendom bij verkoper en wordt in de BTW geëxploiteerd.
Het bedrijf ligt in noordwest Groningen; tussen Niehove en Kommerzijl, in de (in 2019 gevormde) Gemeente Westerkwartier. Voor de meeste voorzieningen kan men terecht op circa 5 kilometer in Grijpskerk en op circa 8 kilometer in Zuidhorn. Beide plaatsen hebben een treinstation aan de spoorlijn Groningen - Leeuwarden. Met de auto is de stad Groningen (op 23 kilometer afstand) in ongeveer een half uur te bereiken.

OMSCHRIJVING GEBOUWEN “WESTER PAMA”:

Bedrijfswoning
Rond 1874 gebouwd en daarna in de jaren ’50 gemoderniseerd. Rond 1995 opnieuw deels gemoderniseerd. Gebouwd middels traditionele bouw op staal. Gemetselde muren. Het dak van het voorhuis bestaat aan de binnenzijde uit houtvezelcementplaat waarop aan de buitenzijde dakpannen. Gelet op de leeftijd van het gebouw dient er rekening mee te worden gehouden dat asbesthoudende bouwdelen aanwezig zijn.
Het woongedeelte is aangesloten op telefoonkabel, elektriciteit (3 x 50 Ampere), gas en waterleiding. Verwarming middels een eigen HR CV ketel uit 2007, en in de woonkamer middels een gashaard. Glasvezel wordt nog aangelegd, waarbij koper in de plaats treedt van verkoper. Aan de westzijde van de boerderij bevindt zich in de ondergrond een septictank waar het toilet op is aangesloten, met overloop naar de gracht. Aan de oostzijde van de boerderij ligt een afzonderlijk systeem voor het overige (“grijze”) huishoudelijk afvalwater wat via een vetvangput naar de gracht loopt.
Op de begane grond bevinden zich ondermeer de achter entree, bijkeuken met doorloop naar badkamer (met bad, douche, vaste wastafel en vloerverwarming), toilet, centrale gang, zijentree, woonkeuken (met 4 pits kooktoestel, koelkast, vaatwasser en gecombineerde electrische magnetron/ oven) voorentree, woonkamer, ruime slaapkamer, trapopgang en een kelder. Aansluitend aan het woongedeelte, bevindt zich aan de westzijde een zonnig terras.
Op de verdieping zijn een overloop en 3 slaapkamers en een berging. De vliering is buiten gebruik.

Achterhuis
Eveneens rond 1874 traditioneel gebouwd. Gemetselde muren, houten gebinten en het dak is voorzien (in 2019) van asbestvrije golfplaten op restanten riet. De schuur is in gebruik voor de veehouderij en bevat 17 grootveeboxen en 25 jongveeboxen met roostervloer waaronder circa 150 m3 mestopslag. Daarnaast kunnen circa 10 stuks jongvee in 3 groepshokken op stro worden gehuisvest, en zijn er 8 vaste en 10 losse eenlingboxen aanwezig. De rest van de schuur wordt gebruikt als werktuigenberging. De vloer is met beton verhard. De schuurruimte meet circa 685 m2.

Bijschuur
Rond dezelfde periode gebouwd als het hoofdgebouw. Eveneens voorzien van gemetselde muren, houten gebinten en het dak (in 2019) bedekt met asbestvrije golfplaten op restanten riet. Deze schuur meet circa 310 m2. De schuur wordt gebruikt als berging voor kleine machines, werkplaats en autostalling.

Ligboxenstal
Oorspronkelijk rond 1981 gebouwd en nadien rond 2007 voorzien van een ruimere nieuwe bovenbouw. Type U-stal met 3 + 1 opstelling. Circa 1.100 m2 groot, voorzien van circa 550 m3 mestopslag onder de roosters.
De stal heeft metalen spanten met vrije overspanning, prefab halfhoge zijwanden en het dak is bedekt met isolatieplaat met in het midden een open nok. De topgevels hebben damwandbeplating op een metalen constructie. Boven de melkstal bevindt zich een zolder ten behoeve van de opslag van hooi en stro.
De inrichting bestaat thans uit 111 GV boxen (waarvan 3 in gebruik als krachtvoerbox) en
20 JV boxen met rubbermat, vast voerhek, 3 krachtvoerboxen, 2 strohokken, handbediende zijventilatie. De melkstal is een 2 maal 6 visgraat met automatische afname en krachtvoerverstrekking middels kilomatics. De melkstal is eenvoudig uit te breiden naar bijvoorbeeld een 2 maal 8 zij-aan-zij melkstal.
In het tanklokaal staat een melktank van 6.200 liter (eigendom). Het drinkwater voor het vee heeft in de stal een eigen rondpompinstallatie met elektrische verwarming.

Mestsilo
Het bedrijf beschikt over een betonnen ronde mestsilo welke in de huiskavel staat. Deze is rond 2003 gebouwd en heeft een capaciteit van circa 1.560 m3.

Ruwvoeropslag
Naast de mestsilo ligt een sleufsilo van circa 10 bij 36 meter met zijwanden van circa 1,75 meter hoogte. Voor meer opslagruimte voor kuilvoer in balen is de ruime erfverharding beschikbaar.

Opslag vaste mest
Nabij de gebouwen ligt een betonplaat van circa 64 m2 met een kleine mestkelder.

CULTUURGROND

Van het totaal kadastraal oppervlak van 50.81.69 ha is circa 1,1 hectare toe te rekenen aan erf, tuin en ondergrond gebouwen. Hiermee resteert circa 49,7 ha landbouwgrond, waarvan circa 2,7 ha voormalige dijk. De circa 47.0 ha cultuurgrond bestaat uit 6 courante, vlot bewerkbare percelen.
De cultuurgrond wordt op de Bodemkaart hoofdzakelijk aangeduid als Lichte Klei, aan de noordzijde overgaand in Zware Zavel. De grond nabij de stal wordt aangeduid als Lichte Zavel.
De cultuurgrond heeft een afslibbaarheid van 30 tot 35 % en is geschikt als grasland en ook als bouwland.
Het bedrijf is al meer dan 10 jaar in exploitatie als melkveebedrijf waarbij alle percelen als grasland in gebruik zijn en waarbij alleen mest van eigen bedrijf is toegepast.

NB-vergunning
Het bedrijf heeft op 3 april 2017 van de Provincie Groningen een NBW vergunning gekregen, welke nadien 6 weken ter openbare inzage heeft gelegen en waarop geen beroep tegen dit besluit kenbaar is geworden. De bijbehorende Aerius berekening voorziet in het houden van 90 melkkoeien en 55 stuks jongvee.

Productierechten
De op het bedrijf aanwezige betalingsrechten zijn bij dit aanbod inbegrepen. Het bedrijf beschikt over fosfaatrechten. Deze kunnen door koper voor nader overeen te komen koopsom worden overgenomen. Het bedrijf levert de melk aan Friesland Campina.

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 68041/24404
Prijs Prijs op aanvraag
Status Verkocht
Laatste wijziging Zaterdag 2 oktober 2021
Bouw
Type object Melkveehouderijbedrijf
Soort bouw Bestaande bouw
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 50 ha 81 a 87 ca

Kaart